Társasházi napelem

Könnyítést kaptak a társasházak a napelemtelepítésre

A veszélyhelyzetre hivatkozva, annak fennálltáig, módosítja a kormány a társasházakról szóló törvényt, melynek értelmében nem szükséges minden tulajdonos hozzájárulására ahhoz, hogy napelemet telepíthessenek a társasházakra.

A 347/2022. (IX. 9.) Korm. rendelet a veszélyhelyzet ideje alatt a társasházakról szóló 2003. évi CXXXIII. törvénnyel kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 293/2022. (VIII. 9.) Korm. rendeletnek a napkollektorok és napelemes rendszerek társasházi felhelyezésének további egyszerűsítésével összefüggő módosításáról szól. A közös tulajdonban álló épületrészre napkollektor, napelemes rendszer telepítéséről és üzemeltetéséről a közgyűlés az összes tulajdoni hányad szerinti, legalább 75%-os többségével rendelkező tulajdonostársak igenlő szavazatával dönthet. Tehát azok a lakóközösségek léphetnek most a megújuló energiával való meleg víz vagy áramtermelés megvalósítása felé, ahol korábban néhány lakótárs blokkolta a többségi akaratot.

„(1) A közös tulajdonban álló épületrészre – a társasházközösség közös költségének csökkentése érdekében telepítendő és üzemeltetendő – napkollektor, napelemes rendszer (a továbbiakban együtt: rendszer) telepítését és üzemeltetését a közgyűlés, illetve a megismételt közgyűlés a jelen lévő tulajdonostársak tulajdoni hányada több mint felének szavazatával megtilthatja.”

Ennek alapján tehát egy egyszerű többséges közgyűlési határozat alapján telepíthető a napelemes rendszer, nem kell hozzá semmilyen minősített többség.

Fontos kiegészítést tartalmaz viszont a (2) bekezdés,:

(2) Az (1) bekezdés alapján telepíteni és üzemeltetni kívánt rendszer a) telepítésének és üzemeltetésének részletszabályait, a csatlakozás feltételeit, a telepítés és üzemeltetés költségeinek és bevételeinek megosztását legkésőbb a telepítés megkezdéséig közgyűlési határozatban kell rögzíteni, b) napkollektor esetében – ha az távhőszolgáltató által ellátott épületen kerül telepítésre – akkor valósítható meg, ha az illetékes távhőszolgáltató a telepítést és a tervezett műszaki tartalmat írásban jóváhagyja.”

Mindebből következik, hogy a közgyűlésnek a fent jelzett részletszabályok tekintetében döntést kell hoznia, még a telepítés megkezdése előtt. Hangsúlyozandó továbbá, hogy a fenti Kormányrendeleti rendelkezések a veszélyhelyzet idejére vonatkoznak, és vannak hatályban.

A rendelet a Magyar Közlöny 2022. augusztus 9-i, 134. számában jelent meg, amely ide kattintva érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Scroll to top